W celu dostosowania Libre Office można dokonać indywidualnych zmian w interfejsie. Jednak po pewnym czasie może się zdarzyć, że interfejs będzie wyglądał niezbyt przejrzyście i będziesz tęsknił za oryginalnym przeglądem. W tym przewodniku pokażemy, jak zresetować ustawienia w Libre Office.
Jak zresetować ustawienia w Libre Office
- Upewnij się, że wszystkie programy LibreOffice są zamknięte.
- Otwórz folder, w którym Libre Office przechowuje wszystkie ustawienia. Aby to zrobić, otwórz Eksploratora Windows (kombinacja klawiszy Klawisz Windows + E).
- Przejdź do podfolderu tutaj „C:\Użytkownicy\TWOJA NAZWA UŻYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Roaming\LibreOffice\”. Na koniec musisz otworzyć odpowiedni folder z numerem. Zależy to od wersji Libre Office zainstalowanej na Twoim komputerze. Ten może np „4” zostać wezwanym.
- Usuń folder w środku "użytkownik". Alternatywnie może się tu pojawić również Twoja indywidualnie zdefiniowana nazwa użytkownika.
- Nie widzisz folderów i plików LibreOffice? W tym przypadku są one ukryte, ponieważ są plikami AppData.
- Aby je wyświetlić, kliknij w górnym pasku menu "Opinia" a potem w górę „Pokaż ukryte elementy widoczne”.
- Teraz możesz kontynuować powyższe kroki, przejść do folderu wersji i kliknąć folder użytkownika, aby go usunąć.
Niestety w samym Libre Office nie ma funkcji resetowania, która pozwalałaby zresetować ustawienia jednym kliknięciem. Działa tylko poprzez usunięcie folderu.
Ważne jest również, z której wersji LibreOffice aktualnie korzystasz. Aby to zrobić, spójrz na ustawienia oprogramowania biurowego. Możesz też uruchomić jeden z dołączonych programów, aby wyświetlić ekran startowy. Zwykle można tu również zobaczyć aktualny numer wersji.
Nadal masz problemy i resetowanie ustawień nie pomaga? W takim przypadku przydatna może być nowa instalacja.