Ekran blokady w systemie Windows 10 to funkcja służąca do ochrony systemu operacyjnego. Oznacza to, że osoby trzecie nie mają dostępu do komputera. Dopiero gdy użytkownik wprowadzi hasło lub wykona gest, komputer zostanie aktywowany.
Użytkownicy systemu Windows 10 znają już stary, dobry ekran blokady z systemu Windows 8, kiedy został tam wprowadzony. Niestety od tego czasu niewiele się zmieniło, dlatego wielu tęskni za wizualną zmianą. W tym poście pokażemy Ci, jak zmienić ekran blokady w Windows 10.
Jak zmienić ekran blokady w systemie Windows 10
- Najpierw otwórz Ustawienia systemu Windows. Aby to zrobić, naciśnij kombinację klawiszy „Klawisz Windows + I”.
- Następnie wybierz punkty „Personalizacja” I „Ekran blokady”
- Teraz kliknij poniżej punktu "Tło" w menu rozwijanym i wybierz tutaj "Zdjęcie"
- Jednym kliknięciem "Przeglądać" Masz teraz możliwość wyboru dowolnego obrazu. Nie ma znaczenia, jaki format pliku ma ten obraz.
- Alternatywnie możesz także zdecydować się na „Punkt widzenia systemu Windows” Lub „Pokaz slajdów” Podczas pierwszego ustawienia system operacyjny ustawia własny obraz z określonego wyboru, gdzie codziennie wyświetlany jest nowy. Podczas pokazu slajdów masz możliwość wybrania folderu zawierającego obrazy. Są one następnie wyświetlane naprzemiennie na ekranie blokady.
Aktualizacja: Nowe funkcje ekranu blokady
W przeszłości wiele działo się z Windowsem 10. Dzięki najnowszym aktualizacjom w ustawieniach ekranu blokady zintegrowano kilka nowych funkcji (stan na czerwiec 2021 r.).
Na przykład masz teraz możliwość wyświetlania rozrywkowych treści, porad i wskazówek. Aby to zrobić, po prostu aktywuj przełącznik obok „Pokazuj rozrywkę, porady, triki i nie tylko na ekranie blokady”.
Możesz także wybrać aplikację, która dostarcza Ci wiadomości i informacji o bieżącym statusie. Może to być na przykład narzędzie do czatu, takie jak Skype lub Slack, które dostarcza informacji o nowych wiadomościach.
Czy znasz już tę wskazówkę?
W innym przewodniku krok po kroku pokażemy, jak to zrobić System Windows 10 automatycznie wyłącza monitor, mimo że ekran blokady jest włączony jest aktywny.