System Windows 10 umożliwia wielu osobom współdzielenie komputera przy użyciu różnych kont. Jeśli użytkownik lub jego konto nie jest już potrzebne, możesz je usunąć wraz ze wszystkimi danymi i informacjami. W tym przewodniku krok po kroku pokażemy Ci, jak usunąć konto.
Jak usunąć użytkownika w systemie Windows 10
Najpierw musisz zalogować się na konto innego użytkownika. Usunięcie konta, na którym jesteś aktualnie zalogowany, nie działa. Proces usuwania należy także przeprowadzić na koncie z uprawnieniami administratora. Może to być na przykład domyślne konto użytkownika, którego początkowo użyłeś do skonfigurowania komputera.
- Zaloguj się na dowolne inne konto użytkownika z uprawnieniami administratora
- Otwórz Ustawienia systemu Windows za pomocą skrótu klawiaturowego „Klawisz Windows + I” naciskać.
- Następnie wybierz wpis „Konta” Następnie kliknij w lewym panelu nawigacyjnym w nowym oknie „Rodzina i inni użytkownicy”aby przejść do przeglądu użytkowników.
- Teraz kliknij konto, które chcesz usunąć. Przycisk można już zobaczyć tutaj "Usunąć". Kliknij na to.
- System Windows 10 poprosi Cię teraz o potwierdzenie procesu usuwania konta i wszystkich powiązanych z nim plików. Uwaga: zostaną one nieodwołalnie usunięte! Kliknij „Usuń konto i dane”aby potwierdzić usunięcie.
- Konto wraz z plikami i informacjami zostanie wówczas usunięte
Windows 10: Usuń użytkowników za pomocą CMD
Innym sposobem usunięcia użytkownika i jego konta w systemie Windows 10 jest użycie wiersza poleceń (zwany także CMD). Jest to o wiele bardziej profesjonalne i wymaga mniej kliknięć. Wszystko, co musisz zrobić, to wpisać polecenie. I zaczynamy!
- Naciśnij Klucz Windowsa lub kliknij Przycisk uruchamiania systemu Windows w linku na pasku zadań poniżej.
- Teraz wydaj polecenie bezpośrednio „cmd” W rezultacie system Windows 10 już zapewni Ci wpis „Wiersz poleceń”. Teraz kliknij opcję „Uruchom jako administrator”.
- Następnie potwierdź za pomocą w oknie kontroli konta użytkownika "Tak". Teraz wiersz CMD jest otwarty jako administrator.
- Teraz wprowadź następujące polecenie:
użytkownik sieci NAZWA UŻYTKOWNIKA /delete
Zamiast NAZWA UŻYTKOWNIKA Wprowadź nazwę konta Windows, które chcesz usunąć. - Potwierdź wpisując „Klawisz Enter” naciskać. Teraz otrzymasz potwierdzenie „Polecenie zostało wykonane pomyślnie” Konto użytkownika zostało usunięte.