Kto dużo podróżuje, zna to aż za dobrze: ile danych mi jeszcze zostało? Szczególnie w podróży to pytanie pojawia się częściej, gdy laptop jest połączony z siecią WLAN lub surfuje po własnej sieci UMTS. Pokażemy Ci, jak w "Windows 10" wyświetlić użycie danych. W ten sposób będziesz mieć większą kontrolę i dowiesz się, które aplikacje zużywają większe ilości. Windows 10 – Microsoft Windows 10 die Datennutzung anzeigen. Somit haben Sie mehr Kontrolle und finden heraus, welches Apps größere Mengen verbrauchen.
Jak wyświetlić wykorzystanie danych w systemie Windows 10:
- Kliknij Menu startowe na wpisie „Ustawienia”. Alternatywnie możesz także użyć skrótu klawiaturowego „Klawisz Windows + i” naciskać. Następnie kliknij „Sieć i Internet”.
- Teraz wybierz opcję w lewym przeglądzie "Status" a następnie we właściwym obszarze „Wykorzystanie danych” Następnie zostanie wyświetlone wykorzystanie danych w ciągu ostatnich 30 dni. W zależności od tego, czy masz wiele sieci danych, musisz wybrać odpowiednie połączenie.
- Teraz otwiera się nowy przegląd wykorzystania danych. Tutaj możesz zobaczyć wszystkie aplikacje, które wygenerowały ruch w ciągu ostatnich 30 dni. Aplikacje o największym zużyciu są wyświetlane na górze.
- Zaleta w ustawieniach wykorzystania danych: Tutaj możesz ustawić limit danych. Jeśli wprowadzona wartość np. 5 GB zostanie wykorzystana w ciągu miesiąca, Windows 10 wyświetli ostrzeżenie.
- Aby dokonać ustawienia, kliknij przycisk „Wprowadź wartość graniczną” i ustaw żądany limit danych. Jednym kliknięciem "Ratować" zmiany są stosowane.
Uwaga: Jeśli masz w domu zryczałtowany dostęp do Wi-Fi, limit danych nie jest szczególnie interesujący. Jeśli jednak podróżujesz i Twój laptop ma zainstalowany moduł UMTS z zainstalowaną kartą SIM, zużycie danych jest prawdopodobnie interesujące.
Rezerwowane są tu karnety dzienne lub tygodniowe z określoną ilością danych, z których należy korzystać oszczędnie. Pomocny jest tutaj odpowiedni limit danych.
Wskazówka: Nawiąż połączenie poprzez WLAN lub UMTS i ustaw statystyki jednym kliknięciem „Zresetuj statystyki użytkowania” na 0. Dzięki temu masz przegląd wszystkich danych wykorzystywanych w nowej sieci i wiesz, ile MB/GB jest jeszcze dostępnych.