Przejdź do treści
twoj-program.pl Logo

Sformatuj pamięć USB w systemie Windows

Opublikowano dnia 01.11.2017

Wskazówki i porady dotyczące systemu Windows

Czy chcesz sformatować pamięć USB w systemie Windows? Może to być ważne i bardzo przydatne, aby usunąć wszystkie dane na raz. Po całkowitym usunięciu wszystkich danych cała przestrzeń dyskowa będzie ponownie dostępna.

     

A tak możesz go sformatować:

  1. Włóż pamięć USB do komputera lub laptopa. Aby to zrobić, wystarczy wybrać dowolny wolny port USB.
  2. Teraz kliknij symbol Windows w lewym dolnym rogu, aby otworzyć menu Start. Następnie kliknij wpis „Komputer”. Tutaj wyświetlane są wszystkie dyski, takie jak dyski twarde, napędy CD/DVD i pamięć USB.
  3. Teraz kliknij pamięć USB prawym przyciskiem myszy i kliknij „Formatuj…” lewym przyciskiem. Otworzy się nowe okno ze wszystkimi opcjami formatowania.
  4. Można tu między innymi ustawić system plików. W przypadku pamięci USB jest to zwykle FAT32. Ale nie jesteś pewien? Następnie nic nie zmieniaj i pozostaw ustawienie domyślne (NTFS). Pozostałe ustawienia, takie jak pojemność magazynu i wielkość jednostek alokacji, nie wymagają zmiany.
  5. Teraz możesz nadać swojej pamięci USB dowolną nazwę w obszarze „Nazwa woluminu”.
  6. Teraz zdecyduj się na wariant z szybkim formatowaniem lub bez. Zwykle można to aktywować i formatować równie czysto. Jeśli nadal chcesz wybrać bardzo bezpieczną opcję, odznacz „Szybkie formatowanie”. Przeczytaj więcej na ten temat po artykule.
  7. Po kliknięciu „Start” i ponownym kliknięciu „OK” w pytaniu ochronnym pamięć USB zostanie sformatowana.

Wymienione kroki dotyczące formatowania pamięci USB działają w każdej wersji systemu Windows.

     

Jaka jest różnica między formatem normalnym a formatem szybkim?

  • Normalne formatowanie: Jeśli wybierzesz tę opcję, system plików na pamięci USB zostanie przepisany. Pliki są usuwane warunkowo. Ponadto wszystkie sektory pamięci USB są sprawdzane pod kątem błędów.
  • Szybki format: Tutaj, podobnie jak w przypadku normalnego formatowania, wszystkie pliki są całkowicie usuwane z pamięci USB. Jednakże sektory nie są sprawdzane pod kątem błędów. Dlatego szybki format powinieneś wybierać tylko wtedy, gdy już wcześniej sformatowałeś pamięć USB i nie wystąpiły żadne błędy.