System Windows oferuje opcję zamykania systemu operacyjnego w sposób kontrolowany czasowo za pomocą timera. W tym celu tworzony jest link, który aktywuje się poprzez kliknięcie w niego. Niestety czasami może się zdarzyć, że użytkownik przypadkowo kliknie i aktywuje funkcję. Ale jak anulować zaplanowane zamknięcie systemu Windows? Pokażemy Ci!
Te instrukcje działają z wieloma popularnymi wersjami systemu Windows (od XP do 10).
W zależności od ustawienia timera zamknięcie systemu Windows rozpoczyna się na przykład po 10 minutach. Aby anulować ten proces, wykonaj następujące czynności:
- Po kliknięciu przycisku zamykania pojawi się komunikat „Wkrótce zostaniesz wyrejestrowany”. Zamknij okno.
- Naciśnij kombinację klawiszy „Klawisz Windows + R“ i w oknie, które się otworzy, wpisz „cmd“, następnie naciśnij Wprowadź klucz.
- Wydaj polecenie „wyłączenie /a„. Naciśnij ponownie Wchodzić.
Kompletny. Odliczanie jest teraz wyłączone i możesz bez obaw zająć się swoimi zajęciami lub pracą. Zobaczysz także wiadomość jako potwierdzenie. Jeśli jednak pojawi się komunikat „Nie można anulować zamknięcia systemu, ponieważ system nie jest obecnie zamykany. (1116)”, nie ma procesu zamykania.
Anuluj zamykanie systemu Windows 10
Niestety, pomimo największej uwagi i ostrożności, może się jeszcze zdarzyć, że nastąpi aktywacja wyłączenia lub zbyt pochopnie klikniesz przycisk wyłączania. Ale co powinieneś teraz zrobić, aby zapobiec przedwczesnemu zamknięciu systemu Windows 10?
Pokażemy Ci:
- Jeśli zostanie kliknięty przycisk zamykania w menu Start lub zostanie aktywowane zamykanie sterowane czasowo, programy i/lub dokumenty, które są nadal otwarte, zostaną stopniowo zamknięte. W takim przypadku musisz się spieszyć, aby przerwać zamknięcie.
- Jeśli programy i dokumenty są nadal otwarte, pojawi się niebieskie okno z ostrzeżeniem. Tutaj wymieniono wszystkie programy, których dotyczy problem.
- W oknie alertu kliknij "Anulować"aby wcześniej przerwać proces zamykania. Teraz możesz przynajmniej szybko zapisać swoje pliki. W przeciwnym razie niezapisane dane mogą zostać usunięte.